2010. január 18., hétfő

Ha félsz a Linux telepítésétől...

Sokan vannak (kezdetben én is) akik azért nem raktak Linuxot a gépükre, mert félnek, hogy tönkre rakják a windowsos partíciót.
Most két módszerről írok röviden, amik használatával garantáltan nem kell attól félni, hogy tönkremennek a windowsos cuccok.
  1. Virtuális PC
    A virtuális PC egy olyan program, ami (esetünkben) a Windows alá emulál egy másik számítógépet. Ez a "gép" az adatait ugyan a valósi PC-nk merevlemezén tárolja egy speciális formában, de a virtuális PC-ről nem lehet elérni közvetlenül a rendes gépünket (hálózaton el lehet, de az más).
    Ezekre a virtuális gépekre aztán azt lehet telepíteni, amit csak akarunk. Esetünkben Linuxot. Be lehet vele gyakorolni a telepítés lépéseit biztonságosan.
    A virtuális gép egyedüli hátránya, hogy lassabb rajta a rendszer, mintha a natív gépen futna. (Ekkor ugyanis két operációs rendszer fut, plusz a hardwerelemeket is emulálni kell...)
    Én jó szívvel ajánlom a Sun Virtual Boxot, melyet innen lehet (ingyenesen és legálisan) letölteni.
  2. A wubi.exe használata
    Az Ubuntu fejlesztői gondoltak azokra is, akik teljes értékű linuxot akarnak a gépükre, de nem akarják kockáztatni a windowsos partíciójukat. Nekik hozták létre a wubi.exe-t. Ez a program az Ubuntu CD gyökérkönyvtárában található, és nem csinál mást, mint feltelepíti a Linuxot Windows alá, úgy, mintha az csak egy játék telepítője lenne. A felhasználónak csak annyi a dolga, hogy kiválassza a célmeghajtót, ahová rak a telepítő egy 10-30GB-os (a felhasználó dönti el) lemezképet. A linux ebben a fájlban fog "lakni". Közben felrakja a GRUB-ot is, aminek hála a legközelebbi indításkor választhatunk a Windows és a Linux között. Nincs partícionálás, nincs semmi kockázat, csak egy működő Linux. Ha mégsem jött be a Linux, Windows alól bármikor letörölhetjük. Ekkor az uninstaller visszaállítja az eredeti állapotokat.
    Ennek a telepítésnek az az egyedüli hátránya, hogy nem lehet a Linuxot hibernálni, de ez nem nagy áldozat.
    Még annyi gond van ezzel, hogy ha két Windows (+egy Windows bootloader) van a gépen, akkor a GRUB-ot nem fogjuk tudni felrakni, és így a Linux sem indul el... :(
  3. Szabványos telepítés
    Aki úgy dönt, hogy bátor, az egyszerűen bebootol a Linux-CD-jéről, és egy magyar nyelvű menü végigvezeti a telepítésen. Nem kell egy teljes meghajtót kiüríteni, mert a telepítő képes egy létező meghajtóról lecsippenteni annyi helyet (persze csak ha van. ;), amennyi kell neki. Mindenesetre, én a meghajtón lévő fontosabb fájlokról azért csináltam egy biztonsági mentést... Az ördög sosem alszik. ;)
    Utóiratnak ehhez még annyit, hogy a CD-ről be lehet úgy is bootolni, hogy nem telepítjük a rendszert. Ekkor ki tudjuk próbálni a Linuxot minden telepítés nélkül. Fájlokat is tudunk létrehozni, amiket RAM-lemezeken fog tárolni. (A RAM-lemezekről még írni fogok a későbbiekben.) Ennek a módszernek az a hátránya, hogy áramtalanítás után minden beállításunk elveszik. De egy próbának jó.
Remélem, ez után a leírás után már mindenki érez magában elég bátorságot ahhoz, hogy valahogyan feltelepítse a Linuxot. :)

Egyébként ha valaki nem találná és ez tartaná vissza, akkor az Ubuntu-t a http://ubuntu.hu/letoltes címről töltheti le. Ezt még ki kell írnia CD-re, vagy virtuális gép esetén be kell mountolnia, és kezdőthet is a telepítés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése