2010. január 17., vasárnap

Kezdetek

Amikor szeptemberben felkerültem az egyetemre, az oktatók egyik első dolga az volt, hogy megtanítsanak minket a Linux használatára. Ehhez az Ubuntu-t ugráltattuk virtuális gépen, de akiknek kedvük volt hozzá, a saját gépükre fel is telepíthették.

Na de mi is az a Linux? Kismillió, jobbnál jobb, magyar nyelvű leírás van erről az interneten, úgyhogy rövid leszek. A Linux egy oprendszer. Kezdőknek olyan, mint a Windows, leszámítva néhány apróságot, amik már telepítéskor is megmutatkoznak. A profi linuxosok pedig már emlegetik is a nőági felmenőimet a hasonlatért. :D

A Linux általam tapasztalt előnyei:

  1. Ingyenes. Még egy teljes értékű Windows 7-ért bizony fel kell törni a malacperselyt, a Linuxot csak le kell tölteni. Sőt! Ha te is Ubuntut akarsz, akkor eredeti gyári CD-t rendelhetsz teljesen ingyen. Erről részletesebb leírást az alábbi linken találhatsz. (Nekem is így van CD-m, úgyhogy tényleg kihozzák.)
  2. Minden ingyenes rajta. Még az Office csomagért egy kisebb vagyont kell odaadni, az OpenOffice csomag teljesen ingyenes és az Ubuntuval együtt az is jár. A legjobb, hogy az OpenOffice és az Office egymással kompatibilisek.
  3. Stabil. Nekem egyszer ment tönkre a Linuxom, akkor is csak azért, mert felülírtam egy rendszerfájlt. Kb. 5 percembe került a javítás. A Windows gyakrabban produkál spontán összeomlásokat.
  4. Gyors. Mire a Windows behozza az asztalt, addigra Linux alatt már netezek. És jól tudjuk, hogy a Windows alatt az asztal megjelenése csak egy dolog.
  5. Könnyű beállítani. Miután telepítettem a Linuxot, egyből volt netem, wifim, Blootothom, mindenem. Windows alatt ezekkel szenvedni kell egy kicsit.
  6. Könnyű hálózatba állítani őket. Igazából csak ki kell adni egy parancsot és kész is.

Az előnyöket még sorolhatnám egy ideig, de beszéljünk inkább a hátrányairól.

  1. Kevés rajta a játék. A modernebbek nem fognak rajta futni. Amihez DirectX kell, azt nem igazán fogod Linux alatt futásra bírni. Az OpenGL-es játékoknál viszont (DooM 3, Warcraft III, stb...) van a Wine-nek hála esélyed (erről még írok), de ha te elsősorban játszol a gépen, akkor neked felesleges a Linux. (Nem sértésnek mondom. Játékra tényleg nem való...)
  2. Én úgy tapasztaltam, hogy kevesebb hardwert támogat, mint a Windows. Például a laptopom HDMI-kimenetét nem tudtam vele normálisan megcsinálni. Valószínűleg az a gond, hogy a grafikus kártyámat nem tudom vele rendesen beállítani. Erre többen is panaszkodtak. Működni működik, csak nem használja ki 100%-osan a videókártyát.
  3. A rendszer használatához kell a megfelelő szaktudás. A Windows a varázslói segítségével igyekszik mindent a felhasználó kezébe adni, ami gyakran a rugalmasság rovására megy. A Linuxnak mindent meg kell mondani pontosan. (És a kapott utasítást végre is hajtja szó szerint...)

Más hátrányt nem tudok neki felsorolni, remélem, egy tapasztaltabb kolléga majd megteszi helyettem.

A blogról néhány szót: Van a Linux alatt kismillió ablakkezelő rendszer (KDE, Gnome, stb...) Ezeknek hála lehet grafikus felületen kezelni, és a laikusoknak olyan, mint a Windows. Én viszont a Linuxnak elsősorban a sötét oldalát akarom bemutatni. Ez a sötét oldal pedig nem más, mint a terminál. A terminálnak hála parancsszavakkal utasíthatjuk a gépet különböző dolgokra. Windows alatt is van ilyen (Start menü -> Futtatás -> cmd -> enter), de a Linux (u.n) parancsértelmezője (Bashként fogok rá utalni a továbbiakban, mert az a legelterjedtebb shell, vagyis parancsértelmező.) sokkal nagyobb tudású. Mindent meg lehet vele csinálni, általában sokkal kényelmesebben, mint grafikus felületről. A blogom is elsősorban erről fog szólni.

Szerdán vagy csütörtökön meg is írom az első olyan posztot, ami konkrétan a linux parancsértelmezőjével foglalkozik. Nem vágunk bele egyből a Bash ugráltatásába, először inkább a fájlrendszerrel fogjuk kezdeni. Aztán kitérünk egy kicsit a jogosultságkezelésre, és bele is vágunk a Bash szépségeibe. Addig javaslom mindenkinek, aki ezt a blogot megtalálja, hogy telepítsen egy linuxot és ismerkedjen meg vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése